A+ A A-

De azi suntem mame!

De azi suntem mame!
 
Probabil ne gandim inca din adolescenta cjm vom face fata momentului in care viata se decide sa ne ofere cea mai mare minune de pe lume si de cele mai multe ori ramanem surprinse cate intrebari fara raspuns nu ni le-am adresat. Ne confruntam cu statutul de mama si fara sa avem nici o arma, nici o urma de experienta si ramanem cu ingrijorarea pe care mamele noastre ne-a aruncat-o asupra noastra candva : Vei fi si tu mama, vei avea copii tai si tu si atunci vei intelege prin ce trec eu !
Acestea sunt lucrurile asupra carora nu avem nici o putere si nu avem cum sa controlam sau sa anticipam o serie de evenimente ce ne vor calauzi in viata de mama...
Insa ceea ce putem controla si putem decide cat de perfecta ii conturam viata viitorului copil, este starea de sanatate. Stim cu toate ca o alimentatie deficitara in nutrienti influenteaza la nivel fiziologic atat starea de sanatate a mamei cat si a viitorului copil inca din perioada intrauterina.
Din pacate lipsa de informare este principala cauza care este responsabila de dezvoltarea unor afectiuni atat la mame cat si la copii, fie ca sunt anumite carente de vitamine , insa acestea ulterior afecteaza intregul sistem imunitar si in mod automat si organele vitale ale fatului.
In primul rand, stilul de viata al unei femei care urmeaza sa dea nastere unui copil ar trebui sa fie ferit de posibilii factori de stres iar alimentatia trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere cantitativ, respectiv calitativ.
Ca atare, necesarul caloric al unei gravide normoponderale in conditiile unei activitati moderate fizice este de 2500- 2800 de kcal/ zi. In cazul persoanelor subponderale, necesarul energetic se suplimenteaza cu aproximativ 500 kcal/ zi iar in cazul femeilor supraponderale se va reduce necesarul caloric cu 300 de kcal/ zi.
Alimentatia gravidei nu ar trebui sa difere cu mult fata de cel dinaintea sarcinii, insa va contine toate proprietatiile nutritive precum : lipide, proteine , glucide, minerale si vitamine.
Nevoia de proteine va creste in timpul sarcinii inca din primele luni, deoarece ele vor fi utilizate la fabricarea tesuturilor noului nascut. Un aport adecvat de proteine se poate asigura consumand in mod regulat: carne alba si rosie, peste si produse lactate.
Sunt de evitat alimentele bogate in grasimi hidrogenate ce contin grasimi modificate precum : margarina, alimentele de tip fast food si alimentele preparate in ulei la temperaturi ridicate, deoarece acestea nu doar ca isi pierd proprietatile nutritive si elimina anumite substante toxice organismului dar efectele acestora asupra sanatatii sunt ingrijoratoare.
Prin urmare, nu degeaba se spune ca a fi mama e cea mai grea meserie si nu numai din prisma educatiei comportamentale care trebuie oferta copilului ci si din prisma educatiei alimentare pe care o dobandeste copilul . 
Pentru a avea un copil sanatos, trebuie sa fim o mama sanatoasa !
DMC Firewall is a Joomla Security extension!