A+ A A-

Ce este depresia?

Ce este depresia?
 
Potrivit WHO (World Health Organization, 2012) depresia este o tulburare mintală, care se manifestă prin dispoziţie depresivă, pierderea interesului sau plăcerii, scăderea nivelului energiei, sentimente de vinovăţie sau autodepreciere (stima de sine scăzută), tulburarea somnului şi al apetitului şi capacitate de concentrare scăzută. Depresia este deseori  însoţită de simptome de anxietate. 
 
De ce depresia poate fi o problemă?
Problemele emoţionale pot deveni cronice şi recurente şi pot duce la deteriorarea abilităţilor unui individ de a se îngriji şi de a face faţă responsabilităţilor de zi cu zi.
În forma ei cea mai avansată, depresia poate duce la sinucidere.
În fiecare an, aproape 1 milion de persoane se sting din viaţă din cauza acestei tulburări. Tradus in zile, aceste numere înseamnă 3000 de cazuri de sinucidere pe zi.
 
Care este incidenţa acestei probleme psihice?
Depresia este o tulburare, considerată o problemă globală, afectând persoane indiferent de comunitatea de care aparţin. 1 din 20 de persoane din 17 de ţări au raportat că au suferit de un episod depresiv în anul precedent.
 
Grupul de vârsta afectat
Tulburările depresive pot începe la o vârstă fragedă, şi reduc gradual funcţionalitatea persoanelor afectate. Astfel, depresia este considerată una dintre cele mai frecvente cauze de dizabilitate (ani pierduţi din cauza depresiei).
 
Tipuri de depresie
Episodul depresiv poate fi categorizat ca fiind uşor, moderat sau sever. Diagnosticul este stabilit luând în vedere numărul şi severitatea simptomelor prezente.
O persoană cu un episod depresiv uşor, poate experimenta dificultăţi în continuarea activităţii obişnuite de zi de zi şi socializare, dar nu renunţă de tot la acestea.
Persoana, care experimentează un episod depresiv sever, va avea dificultăţi majore în continuarea activităţilor, devenind inactiv la locul de muncă, social şi în ceea ce priveşte viaţa familială.
După o perioadă de stare emoţională normală, funcţională, episodul depresiv poate fi urmărită de un episod în care persoana afectată experimentează o stare emoţională elevată, energie sporită, care rezultă în activitate excesivă, presiunea de a vorbi şi nevoia scăzută pentru somn. În acest caz este sfătuit, ca pacienţii să se întoarcă la psiholog/psihiatru, pentru a clarifica posibilitatea unui episod maniacal. Persoanele, care experimentează episoade depresive, şi episoade maniacale sunt afectate de o tulburare numită Tulburarea afectivă bipolară.
 
Tratamentul depresiei
În cazul în care originea depresiei este determinată biologic, este mai probabil să fie nevoie de tratament fizic (medicamente antidepresive), deoarece deseori problema nu se poate rezolva doar prin administrarea unor tratamente psihologice, spre exemplu CBT (Cognitive Behavioral Therapy/ Terapia Cognitiv-Comportamentală).
În cazul în care depresia nu este tratată, se ameliorează cu timpul, dar durata unui episod netratat este considerabil mai lungă (câteva luni de zile).
 
Resursa folosită:
 
WHO Department of Mental Health and Substance Abuse  2012,  Depression–  A Global Public Health Concern.
Psiholog Margit Orsolya
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd